21. februar 2016

G-10 Ruben Henriques, jr.

Ruben Henriques Junior blev født i 1771 i København.

Den jødiske slægt Henriques flygtede i 1400-tallet fra Spanien til Portugal, hvor alle jøder i 1496 blev tvangskonverteret til kristendommen. Det forhindrede dem dog ikke i at holde fast i deres jødiske oprindelse - i det skjulte. I 1609 blev den 82-årige købmand Henrique Dias Milao-Caceres fængslet af inkvisitionen og brændt på bålet – bl.a. for at mødtes med en gruppe jøder.

Derefter tog mange af hans børn og børnebørn efternavnet Henriques for at mindes ham. I løbet af 1600-tallet nåede slægten Glückstadt og siden Altona, Nakskov og København.

I 1801 grundlagde så Ruben Henriques jr. sit vekselerfirma R. Henriques jr., som blev et af landets største, havde tætte europæiske forbindelser og senere hjemtog store lån til staten.

Ruben Henriques jr. blev gift første gang i 1797 med Frederikke Rée, og de fik seks børn. Frederikke døde dog i en alder af 35 år, og Ruben Henriques giftede sig senere med Jeruchim (Jorika) Melchior og fik yderligere 13 børn.

Han var meget ortodoks og en del af den sefardiske eller portugisiske menighed i København. Det hedder sig, at folk i byen kaldte ham for ”Jødekongen”, når han omgivet af sine ti sønner gik i synagogen.

Ruben Henriques jr. døde i 1846 og begravet i Møllegade i G-10-18 ved siden af sin anden hustru.
Copyright © 2016 Møllegade