21. februar 2016

Alt om Møllegades historie

Her kan du læse meget mere om begravelsespladsens historie og bygningerne på pladsen. Du kan også finde ud af, hvad der egentlig står på de hebraiske gravsten, hvordan død og begravelse foregår i jødedommen samt historien om de voldsomme overfald på jøderne København i 1800-tallet.

Begravelsespladsens historie
Der har levet jøder i Danmark siden 1600-tallet. Men først i 1693 blev den første jøde begravet her, selv om det var langt uden for København og byens volde.

Bygningerne på pladsen
Allerede få år efter etableringen af begravelsespladsen i 1694 stod det klart, at det første stykke jord på Nørre Fælled snart ville blive for lille, og der blev brug for et kapel og en bolig til en inspektør.

Omtrent 2800 gravsten står stadig på begravelsespladsen. De resterende er enten sunket i jorden eller forvitret bort, hvis de ikke er blevet stjålet eller ødelagt. Desuden blev en række gravsteder kun markeret med billige træstøtter, som også er forsvundet med tiden.

De jødiske ritualer omkring død, begravelse og sorg er blevet opretholdt gennem årtusinder og bliver stadig overholdt i dag.

I modsætning til den øvrige befolkning måtte jøderne i 1700-tallet f.eks. kun bosætte sig i København med et gyldigt lejdebrev, og kun hvis de levede op til skrappe økonomiske krav eller drev virksomhed.
Copyright © 2016 Møllegade