21. februar 2016

J-17-18 Nathan Rosenbaum

Nathan Rosenbaum blev født i Derenburg i Harzen i 1814. Han blev gift med Henriette Hartvig, som var fra Hillerød.

Nathan Rosenbaum var kommissionær, men optrådte som såkaldt naturmusiker på morskabsteatre på Frederiksberg. Det vil sige, at han kunne spille efter gehør inden for populærmusikken, som Jacob Wendt Jensen beskriver det i Victor Borge-biografien Mennesket bag smilet.

Nathan og Henriette fik seks børn, blandt andet sønnen Bernhard Rosenbaum, som blev kongelig kapelmusiker. Nathan Rosenbaum døde i 1879 og nåede derfor ikke at møde sit barnebarn Børge Rosenbaum, som blev født i 1909. Men det gjorde Henriette til gengæld, for hun døde først som 102-årig i 1920.

Barnebarnet Børge Rosenbaum blev koncertpianist, men bedre kendt over hele verden som den verdensberømte entertainer Victor Borge, som var utroligt populær i USA og England med sin musikalske komik. Han fik kælenavne som ”The Clown Prince of Denmark” og ”The Great Dane”.

Farfaren Nathan Rosenbaum ligger begravet i Møllegade i J-17-18. Victor Borge besøgte graven nogle få år før sin død i år 2000. Da var gravstenen netop blevet restaureret.

Henriette ligger begravet på Mosaisk Vestre Begravelsesplads. Her er også Victor Borges aske begravet – eller i hvert fald halvdelen af asken, for den anden halvdel er begravet sammen med hans hustru Sanna i USA.
Copyright © 2016 Møllegade