21. februar 2016

J-17-18 Nathan Rosenbaum
Længst væk fra porten til begravelsespladsen står en mindre gravsten med et enkelt navn. Gravstenen er knyttet til en mand, som i udlandet var en af de største danskere i den anden halvdel af det 20. århundrede, nemlig Victor Borge – som blev født Børge Rosenbaum. Gravstenen markerer Nathan Rosenbaums grav, og han var Victor Borges farfar.

 

Nathan Rosenbaum blev født i Derenburg i Harzen i 1814  og flyttede senere til København. Her giftede han sig med Henriette Hartvig, som var født i Hillerød.

 

Victor Borge beskriver selv i sine erindringer ”Smilet er den korteste afstand” den farfar, som han ikke nåede at møde:

 

Før Nathan Rosenbaum fortaber slægten sig i historiens mørke. Men gamle avisudklip fortæller, at Nathan var ’naturmusiker’, og at han optrådte på et af morskabsteatrene på Frederiksberg. Hvad der skjuler sig bag denne beskæftigelse, ved jeg ikke. Sandsynligvis, at han spillede efter gehør. Noget ved musikken var han i hvert fald, skriver Victor Borge.

 

Senere skiftede Nathan Rosenbaum erhverv og solgte brugt tøj med titel af kommissionær. Nathan og Henriette Rosenbaum fik seks børn, som voksede op i små kår. Flere af børnene beskæftigede sig som voksne med musik og underholdning.

 

Højest inden for musikken nåede sønnen Bernhard Rosenbaum, som blev Kongelig Kapelmusiker. Han giftede sig først med Anna Sara Olsen og fik fem børn, og efter hendes død kastede han sin kærlighed på den 26-årige Frederikke Lichtinger. På det tidspunkt var Bernhard Rosenbaum 53 år, og han var 61, da hans syvende barn, Børge Rosenbaum, kom til verden i 1909.

 

Frederikke Rosenbaum var pianist og underviste ligesom sin mand i musik i hjemmet i Classensgade 40 på Østerbro. Det var en stor lejlighed i et fint kvarter, hvor familiens nabo i opgangen var Baron Juel-Brockdorff.

 

Som sagt nåede Børge Rosenbaum ikke at møde sin farfar Nathan, som døde i 1879. Til gengæld døde farmor Henriette først som 102-årig i 1920, da Børge var 11 år. Hun var familiens overhoved og overholdt trofast de jødiske ritualer.

 

Allerede som 3-årig viste Børge Rosenbaum sine evner ved klaveret. Ligesom sin farfar lærte det musikalske vidunderbarn at spille klaver efter gehør, men blev siden også undervist professionelt.

 

Som ung spillede Børge Rosenbaum som organist ved begravelser på Vestre Mosaisk Begravelsesplads, hvor hans far Bernhard blev begravet i 1932. Moren Frederikke døde i 1940, men på det tidspunkt var Børge Rosenbaum flygtet til Sverige, så han kunne ikke spille ved hendes begravelse. I stedet spillede han alene for hende i det svenske Mosaisk Trossamfunds kapel i Stockholm på det klokkeslet, hvor hun blev begravet i København. Ugen efter forlod Børge Rosenbaum sit navn og Europa og rejste til USA.

 

Her tog han navneforandring og blev kendt og elsket over hele verden som den musikalske komiker Victor Borge. Han fik kælenavne som ”The Clown Prince of Denmark” og ”The Great Dane”, mødte en stribe amerikanske præsidenter og fik et utal af priser.

 

Victor Borge havde en fantastisk karriere, som også ofte bragte ham tilbage til hjemlandet. Han optrådte over 13.000 gange siden 1940erne og frem mod sin død i år 2000. Selv om han blev amerikansk statsborger, havde han stadig en stor kærlighed til Danmark, hvilket hans ønsker efter døden viser.

 

Victor Borge blev efter sin død kremeret. Han var en usædvanlig mand og fik meget usædvanligt lov til at lade sin aske blive delt, så han er begravet både sammen med hustruen Sanna i USA – og sammen med forældrene på Vestre Mosaisk Begravelsesplads.

 

To år før sin død betalte Victor Borge for at få restaureret Nathan Rosenbaums gravsten og besøgte Møllegade i december 1998 sammen med sin datter. Han stod længe i dybe tanker, før han holdt en kort tale og sagde: Vi er gravalvorlige. Jeg er forfærdelig glad. Stenen er meget smuk. Det er jo lidt sent, vi mødes, bedstefar. Du skal nu have tak!

 

Nathan Rosenbaum ligger begravet i Møllegade i J-17-18.

Copyright © 2016 Møllegade