20. februar 2016

MG-9 Naphtali CohnNår man kommer indenfor på begravelsespladsen i Møllegade, ser man som noget af det første på venstre side et familiegravsted. Det er oprettet af Heiman Perlstein, og der er i alt 12 gravsteder. Dette familiegravsted repræsenterer dansk-jødisk historie på en helt fantastisk måde.

Tæt ved porten hviler Emilie Perlstein. Hendes gravsten er den femte fra indgangen, og hun ligger begravet ved siden af sin mand Isidor Perlstein. Emilie Perlstein blev begravet den 9. november 1967. Det er den sidste begravelse, der er foretaget i Møllegade.

Hvis vi går videre, ser vi nogle gravsten, der bærer familienavnet Cohn. Den største er Naphtali Cohn, som ligger begravet i MG-9. Han var søn af Herman Cohn og Emilie Minchen Perlstein. Hun døde et år før sin søn og er begravet ved siden af ham i MG-8, mens hendes fraskilte mand er begravet i Hamburg.

Naphtali Cohn blev født i Frankfurt am Main i 1888, og som der står skrevet på gravstenen, var han Højesteretssagfører, dr.jur og døde i 1937 som 49-årig. Den lange hebraiske tekst er et klart udtryk for det liv, han havde levet. 

Han var kommet til Danmark sammen med sin bror Georg Cohn og deres forældre og blev student fra Slomanns Skole i 1906. Hans store interesse var filosofi og fremmede sprog, og han kunne såvel italiensk som arabisk. Hans største indsats var inden for formueretten, og han var juridisk konsulent blandt andet i det såkaldte synderjyske ministerium.

Naphtali Cohn var tæt knyttet til bror Georg, både fagligt og religiøst. Sammen udgav brødrene i 1914 Juridisk Tidsskrift. De var begge knyttet til kredsen omkring Machzikei Hadas, den synagoge som var blevet oprettet i forbindelse med overrabbiner Lewensteins afskedigelse. Senere oprettede de den synagoge, som i folkemunde blev kaldt Skræddersynagogen, men som kun kom til at virke i få år.

I marts 1937 dør Naphtali ganske pludseligt og efterlader sig sin unge hustru på 29 år Minna og 6 børn. Dette dødsfald får katastrofale konsekvenser. Kun den, der kan læse hebraisk, kan se, at stenen for Minna og de tre små gravstene, som står til venstre og højre for Naphtalis gravsten fortæller, at de alle 4 er døde inden for få dage.

Historien er, at efter mandens pludselige død, tager Minna ophold i Kalundborg hos familie. Ved sommerens afslutning i slutningen af august vender hun tilbage til familiens lejlighed på Grønningen. Tilsyneladende overvældes hun af gensynet med lejligheden, og da familiens tjenestepige møder på arbejde mandag morgen, mærker hun gaslugt og tilkalder politi og brandvæsen.

I køkkenet finder man fru Cohn og de tre ældste børn – 9-årige Henning, 8-årige Anne Lise og 7-årige Carl Herman. Moderen og Anne Lise er døde ved ankomsten til hospitalet. Carl Herman dør senere på eftermiddagen, hvorimod Henning dør dagen efter.

De overlevende børn – to piger og en søn – bliver adopteret af Naphtalis bror Georg og hans hustru Elfriede Cohn. Den ene datter lever fortsat.

Perlstein og Cohn-familiegravstedet er markeret fra MG-3 til MG-14 i Møllegade. Naphtali Cohns gravsted er MG-9, Henning Cohn ligger i MG-6, mens Carl Herman, Anne Lise og moderen Minna ligger i MG-10, MG-11 og MG-12. Det er de gravsten på begravelsespladsen, hvor besøgende oftest efter jødisk skik lægger en lille sten for at markere, at man har besøgt gravstederne.
Copyright © 2016 Møllegade