20. februar 2016

MB 20 Dorothea og Moritz Melchior

Ægteparret Dorothea og Moritz Melchior havde kendt hinanden fra de var børn, da de i 1846 endelig blev gift. De var nemlig fætter og kusine og havde endda været genboer på Amagertorv, hvor de var vokset i hver deres store familie med mange søskende.

Moritz Gerson Melchiors familie indvandrede fra Hamborg, hvor hans bedstefar Moses Melchior i 1760 i København stiftede handelshuset Moses & Søn G. Melchior. Moses Melchior ligger selv begravet i Møllegade i grav E-17-14.

Moritz Melchior blev ansat i familiefirmaet lige efter sin bar mitzvah. Fra 1845 blev han eneindehaver af det store handelshus, som da var et af landets mest betydningsfulde. I 1855 flyttede han både firmaets og sin egen families domicil til Højbro Plads 21.

Som en fremtrædende forretningsmand var Moritz Melchior medstifter af Privatbanken – senere en del af først Unibank og nu Nordea. Han var også medlem af både Borgerrepræsentationen, Landstinget og Mosaisk Troessamfund.


Dorothea var datter af Ruben Henriques, som er begravet i grav G-10. Hans slægt stammede fra Altona, og han stiftede det store vekselererfirma R. Henriques junior. Dorothea Melchior voksede således op i en velhavende familie som en af de yngste i en børneflok på i alt 18 børn.

Det var et strengt jødisk-ortodoks hjem, hvor hun fik en god uddannelse af privatlærere. Hun var belæst og interesserede sig meget for litteratur, billedkunst og musik og fik senere selv otte børn.

Dorothea og Moritz G. Melchior
I 1858 købte Melchior-parret landstedet Rolighed tæt på Øresund på det, som i dag er Østerbro, men som dengang lå i landlige omgivelser. Her åbnede parret for alvor deres hjem for både venner og slægtninge, som blev mødt af en stor gæstfrihed.

I 1850erne mødte Melchior-parret H. C. Andersen gennem Dorotheas bror Martin Ruben Henriques. Der opstod et varmt venskab mellem den store digter og Melchior-parret, hvor især Dorothea havde en omfattende brevkorrespondance med H. C. Andersen. I Henriques-familien udtalte man til gengæld i spøg, at ”først røvede de ham, og siden myrdede de ham” – for det var netop på landstedet Rolighed, at H. C. Andersen døde i 1875.

Rolighed
H. C. Andersen var i mange år en fast ugentlig gæst til aftensmad hos Dorothea og Moritz Melchior på Højbro Plads, hvor han også i perioder boede. Men det var ikke mindst på Rolighed, at H C Andersen følte sig som en del af familien.

H. C. Andersen boede i de sidste mange år af sit liv stort set kun på Rolighed om sommeren og havde to faste værelser med udsigt til Øresund. Her skrev han og nød de smukke omgivelser og de mange gæster. Han  skrev i 1867 bl.a. digtet ”Rolighed”. I sin sidste tid dikterede han sin omhyggeligt førte dagbog til Dorothea, som selv tilføjede den sidste optegnelse om en ”lykkelig død”, da H. C. Andersen i 1875 døde på sit værelse på Rolighed.

Melchiors Plads på Østerbro ligger på det sted, hvor Rolighed og dens store have lå, og er opkaldt efter Moritz Melchior. Han og Dorothea hviler side om side i gravene MB-20 og MB-21.
Copyright © 2016 Møllegade