21. februar 2016

B-8 Hartvig Philip Rée

Hartvig Philip Rée blev født i Fredericia i 1778. Hans barndomshjem var præget af både handel og åndelige interesser, og de sider fulgte ham hele livet. Hans far Philip Hartvig Rée hentede egnede lærere til sine børns almene og åndelige uddannelse, mens han selv sørgede for Hartvig Rées oplæring i handel.

Hartvig Rée måtte tidligt overtage farens forretninger og blev selv en driftig forretningsmand i Aarhus med filialer i Randers og Hamburg med både import og eksport af mange slags varer. Han etablerede også et rederi, et sukkerraffinaderi og et trykkeri – og blev en af landets største forretningsmænd.

Hans filial i Randers beskrives i 1824 som den største virksomhed i Jylland, og i Aarhus gav hans store succes ham tilnavnet ”Kong Rée”. Ved siden af sit forretningsimperium oprettede Hartvig Rée også en synagoge og skrev artikler om religion.

Hartvig Rée var gift med Thamar (Therese). De blev gift i Altona i 1804 og fik 12 børn. Men da Thamar døde i 1850, trak Hartvig sig tilbage fra forretningslivet og overlod sit imperium til sønnen Hertz Rée. Selv flyttede han til København, hvor han er begravet i Møllegade. Det er grav B-8-5.
Copyright © 2016 Møllegade